NEUVILLE-SOUS-MONTREUIL

Belgische begraafplaats


Op zaterdag 5 september 2015 was er de daguitstap naar Neuville-sous-Montreuil, een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France) en deel uitmakend van het arrondissement Montreuil.
Het geheel kaderde in het programma van de 100-jarige herdenking van W.O. I en de hoofdbedoeling van het bezoek was een eregroet te brengen op de locatie van de -al geruime tijd verdwenen- Belgische begraafplaats die in deze gemeente gelegen was.
Hoe en wanneer het bestaan van deze begraafplaats waar 599 Belgen (waaronder 12 soldaten) het nieuws haalde leest U hier.



De kartuizerabdij van Neuville - La Chartreuse de Neuville


De kartuizerabdij van Neuville (Nôtre-Dame des Prés) is een indrukwekkende abdij. Ze ligt een tweetal kilometer ten oosten van Montreuil en is vanop de stadswallen nog net te zien.
In de loop der eeuwen werd ze meerdere keren verwoest. Na de verwoesting gedurende de Franse Revolutie werd ze pas in 1870 opnieuw opgebouwd. De drukkerij van de orde van Chartreux had haar zetel in Neuville-sous-Montreuil tussen 1875 en 1901.
In 1901, bij de invoering van de splitsing tussen Kerk en Staat, werden de monniken verdreven en ze verhuisden naar de abdij van Parkville in Engeland. Ze konden wel de meeste rijkdommen meenemen (drukkerij - boeken).
Daarna werd de abdij in gebruik genomen als hospitaal en sanatorium. In de eerste wereldoorlog werd ze een militair hospitaal waar tevens grote aantallen vluchtelingen uit België werden opgenomen. Na de tweede wereldoorlog werd de abdij een opvanghuis voor psychiatrische patiënten.
In 2000 werd de abdij verkocht aan de Zusters van Bethlehem. Die kwamen echter al vlug tot de vaststelling dat de restauratie teveel zou kosten.
In 2008 werd de abdij aangekocht door een groep van privéinvesteerders, die de abdij geleidelijk aan restaureren.
Vele foto's en info treft U aan op deze website.








Les Remparts (stadswallen) de Neuville-sous-Montreuil



De hoge stad word omringd door in perfecte staat verkerende stadsmuren met een lengte van 3 kilometer waarop gewandeld kan worden. Binnen de stadsmuren, op de plek van een voormalig koninklijk kasteel, troont een citadel uit de 16e eeuw, die later onder handen genomen is door Vauban en geklasseerd is als historisch monument in 1926.





Alle foto's © Philip Overbergh.