Op zaterdag 22 juni 2019 genoten we van een busreis naar Brussel.
Organisatie: Chantal Loones en Marc Deruddere.
Deel 1: Het kerkhof van Laken.
Vlakbij de ingang van het kerkhof ligt de woning en het voormalig originele atelier voor grafkunst, waar drie generaties Ernest Salu en zonen elkaar van 1872 tot 1983 opvolgden.
In 1872 was steenhouwer Salu al volop actief, maar pas in 1881 liet hij een werkplaats bouwen die alsmaar verder zou uitbreiden tot op het ogenblik van de sluiting in 1983.
In 1983 sloot het beeldhouwatelier zijn deuren, na 111 jaar activiteit. Het geheel werd al beschermd op 14 mei 1992, voordat het in 1994 werd gerestaureerd, met herstel van het dak van de wintertuin. Het atelier is thans de zetel van de vzw Epitaaf en huisvest het Museum voor Grafkunst.
Website van het museum voor grafkunst.
Het kerkhof van Laken is het oudste van het Brussels Gewest. Ontstaan als Maria-bedevaartsoord, vierden we in 2017 de voltooiing van zijn renovatie, de belangrijkste ooit van een Belgisch kerkhof.
Het is een openluchtmuseum van stille grafkunst en de rustplaats voor heel wat persoonlijkheden die het jonge en dynamische Brussel en België van de 19e eeuw vorm gaven.
Zijn ondergrondse grafgalerijen zijn ruim een hectare groot en waren destijds de eerste in Noord-Europa.
We treffen er één van de originele bronzen afgietsels aan van De Denker, één van de bekendste beeldhouwwerken ter wereld van de Fransman Auguste Rodin.
Belangrijke politici, ondernemers, prominenten en weldoeners hebben er hun graf naast vele kunstenaars. Eén van hen liet een monument oprichten ter ere van de liefde tussen hem en zijn vrouw. Elk jaar in juni rond het middaguur, wanneer de zon op haar hoogste punt komt, ontstaat er door de rechtstreekse lichtinval in de ronde dakopening een lichthart op een hoek van de zeshoekige binnenmuur. Een pleurante strekt er haar arm naar uit ...
Hier kom je meer info aan de weet.
Alle foto's © Françoise Monserez.